Uddannelsen gavner langt frem i tiden – Københavns Universitet

Parkdiplom > Mød de studerende > Uddannelsen gavner lan...

Uddannelsen gavner langt frem i tiden

Parkdiplomuddannelsen gavner langt frem i tiden. Det kan Claus Dahl snakke med om. Han blev færdig i 2006 og bruger stadig uddannelsen i sit daglige arbejde. Den gav både bredere faglig viden og større sikkerhed i forhold til beslutninger, konstaterer Claus Dahl, der er parkchef i Høje Taastrup Kommune.

Claus DahlClaus Dahl er uddannet anlægsgartner og tekniker, men ønskede sig et bredere akademisk grundlag for sit arbejde. Han så en annonce for parkdiplomuddannelsen og kom med på det allerførste hold i 2004. Set i bakspejlet er han ikke i tvivl om, at uddannelsen har betydet meget for ham, både fagligt og personligt. ”Jeg fik et bredt fagligt og teoretisk grundlag, som jeg så kunne kæde sammen med min praktiske viden. Samtidig fik jeg en større sikkerhed i mine argumentationer, som også gav større selvtillid,” fortæller Claus Dahl.

Bredere horisont

Nogle af de konkrete værktøjer bruger Claus Dahl stadig, f.eks. interessentanalyse, men udbyttet er også en generelt bredere horisont. Han fremhæver især modulet Strategisk dialog som meget vigtigt for det daglige arbejde i den grønne sektor. Det handler i høj grad om kommunikation, som mange overser som arbejdsredskab. Han nævner også kulturforståelse som vigtig for at forstå, hvorfor andre handler som de gør.

Tag arbejdsgiveren og familien i ed

Efter det første modul gik det slag i slag med et nyt modul hvert halve år. ”Det var hårdt arbejde. Når jeg var færdig med en eksamen, var det næsten som en ferie at skulle på arbejde igen,” husker Claus Dahl. Derfor mener han også, at det er vigtigt at tage både arbejdsgiveren og familien i ed, før man går i gang. Han havde mulighed for af og til at bruge en arbejdsdag på at løse studieopgaver, men det sædvanlige arbejde skulle så klares på kortere tid.

Viden og netværk

Drivkraften var både hunger efter viden og faglig stolthed. Arbejdet med at læse baggrundsstof og løse opgaver blev i høj grad opvejet af de mange gode diskussioner med de andre deltagere. ”De kom fra andre slags virksomheder og andre dele af landet, og det var en øjenåbner at udveksle erfaringer. Vi fik et godt netværk, som jeg stadig bruger af og til,” fortæller Claus Dahl.

Kunne være til nytte for flere

De senere år har Claus Dahl været censor på parkdiplomuddannelsen og kan se, at den f.eks. supplerer landskabsarkitektuddannelsen godt. ”Her kan landskabsarkitekterne bl.a. lære noget om ledelse, som de ikke umiddelbart har med sig,” vurderer Claus Dahl. Han mener også, at flere anlægsgartnere kunne have glæde af uddannelsen. ”De mellemstore virksomheder synes ofte, det er for dyrt at sende en medarbejder på parkdiplomuddannelsen. De glemmer at se på den langsigtede økonomiske gevinst, det kan give virksomheden.”